Bilişim ve Yazılımın Yükselişi

ESiNKAP_bilisim

ESİNKAP 5. Ar-Ge Proje Pazarı: Bilişim - Yazılım

Bilişim ve Yazılımın Yükselişi

Gürcan Banger

Facebook’ta paylaş
Twitter’da paylaş
Duygu Güncesi
Facebook’ta izle
Twitter’da izle

Eskişehir Sanayi Odası’nın kuruculuğu ile yola çıkan ESİNKAP 5. Ar-Ge Proje Pazarı, bilişim ve yazılım temalı olarak bugün (31 Mayıs 2012 Perşembe) saat 10.00’da açılış konuşmaları ile açılıyor. Etkinlik, saat 16.45’e kadar sürecek. 4 ayrı salonda her birinde 3 oturum ve her oturumda da 3 bildiri olmak üzere toplam 36 ar-ge proje sunumu yapılacak. Katılıma açık ve ücretsiz olan etkinlik, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (Meşelik Kampusu) Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşiyor. Yüksek katma değerli özelliğiyle ümit veren bilişim – yazılım sektörlerinin değişik kesimleri bu etkinlikte bir araya geliyorlar.

Bilişim ve Yazılım

Bilişim ve özellikle yazılım, güven veren geleceği konusunda kimsenin kuşku duymadığı bir alanlar topluluğu… Bilgisayar ortamında bir yazılım geliştirmek, gerçek dünyanın bir modelini (benzerini) bu ortamda yaratmak anlamına geliyor. Kısaca; bir modelleme işi… Örneğin bir makinenin bilgisayar ortamında yazılım aracılığı ile bir modelini üretebiliriz. Bu bilgisayar programını güvenilirlik, enerji harcaması, ürün kalitesi veya hız olarak ihtiyacı karşılayıp karşılamadığı gibi bazı verilerle besleyerek henüz imal etmeden makinenin gerçek yaşam sorunları karşısında nasıl davranacağı üzerine bilgiler edinebiliriz. Eğer yaptığımız bu model, gerçek sisteme yeterli yakınlıkta ve istenen duyarlılıkta ise, gerçekten çok yararlı bilgiler verebilecektir.

İnsan ve Bilgisayar

Bilişim ve Yazılımın Yükselişi

Geçtiğimiz yüzyılda gerek teknolojik altyapının yetersizliğinden gerekse anlaşılma kolaylığı sağlamak için daha basit modeller (örneğin az yetenekli iş modelleri) kurmayı tercih ediyorduk. Bugün küreselleşme denilen ve yaşamı gerçekten zorlaştıran bir süreci yaşıyoruz. Küreselleşme ile birlikte işletmeyi etkisi altında tutan pek çok yeni faktör gündemimizi işgal ediyor. Bu nedenle yaşadığımız çağa uygun iş modelleri de çok daha karmaşık ve ayrıntılı olmak zorunda.

Karmaşıklaşan İş Dünyası

Geçtiğimiz dönemlerde işletmeler, birbirinden bağımsız bölüm ve birimlerden oluşuyordu. Örneğin personel, satış, muhasebe veya depo gibi birimlerin kendi içlerine kapalı bir yaşamları vardı. Hâlbuki yaşadığımız zaman diliminde tüm bölümler birbirleri ile bağlantılı ve iletişim içinde olmak zorunda. Bu zorunluluk, hem işlerin karmaşıklaşmasından hem de işletmede tüm çalışanların karar süreçlerine katılma gereğinden kaynaklanıyor. Böyle karmaşık ilişikler sisteminin, firmanın iş modelini hantallaştırmaması için de çevik ve hızlı şirket hızlılığına sahip olmak gerekiyor.

İşletmedeki her birimin diğerleri ile iletişim içinde olabilmesi için geliştirilmiş pek çok yeni yöntem var. Örneğin şirket içinde elektronik posta kullanımının getirdiği bazı yararlar olduğu kuşku götürmez. Pek çok büyük firma, kendi sahip, yönetici ve çalışanlarının kullanımına yönelik olarak İnternet ortamında haber ve iletişim ağları ve erişim noktaları geliştiriyor. Firma mensupları burada genel kararları okuyabilirken, şirketteki gelişmeleri anında izleyebiliyor veya bürokratik işlerini buradan yapabiliyorlar. İyi uygulanmış bir firma bilgi ağı ile katılımcı kararlar alabilmek için anketler veya referandumlar yapmak, demokratik bir yönetim ve iş modeli geliştirmek mümkün oluyor.

Teknoloji

Bilişim ve Yazılımın Yükselişi

Hızlı ve çevik bir firma olabilmek için sadece piyasadaki değişimleri izlemek yetmez. Özgün ve firma için yerelleştirilmiş eğitimler kaçınılmazdır. Eğitim çalışmaları ile kısa vadede bazı sorunlara çözüm bulunamazsa da, uzun dönemde sorunların kalıcı çözümü için eğitim vazgeçilmez önemdedir.

Farklılık Yaratmak

Bugünün iş modelindeki önemli kavramlardan birisi, farklılık yaratmaktır. Pek çok firma, ürün ve hizmetlerinde değişiklik yaparak bir farklılık yaptığı inancına sahiptir. Genelde iş yapma biçimlerinin de bir farklılık yaratması ve hatta bir marka olması gereğini unutur.

İş yapmanın kolay ve rahat olduğu o eski güzel kolay günler çok gerilerde kaldı. Şimdi her an farkında, çevik, yenilikçi ve bir davranış geliştirmeye hazır olmak gerekiyor. Önceden gerekli hazırlıkları yapmayanlar, riskler ve krizler kapıyı çaldığında çaresiz kalıyorlar. Batan gemiyi çaresizlik içinde izlememek için bilişim ve yazılım her amaç hem de araç olarak dikkate alınmak zorunda…

Paylaş:

duyguguncesi hakkında

GÜRCAN BANGER, Eskişehir Maarif Koleji ve ODTÜ Elektrik Mühendisliği Bölümü mezunudur. Aynı bölümde yüksek lisans çalışması yaptı. Elektrik yüksek mühendisi. Kamuda mühendislik hizmetleri yapmanın yanında bilişim donanımı ve yazılımı, elektronik, eğitim sektörlerinde işletmeler kurdu, yönetti. Meslek odası ve sivil toplum kuruluşlarında yöneticilik yaptı. 2005’ten bu yana bazı büyük sanayi şirketleri de dâhil olmak üzere çeşitli kuruluşlarda iş kültürü, yönetim, yeniden yapılanma, kümelenme, girişimcilik, stratejik planlama gibi konularda kurumsal danışman, iş ve işletme danışmanı ve eğitmen olarak hizmet sunuyor. Üniversitelerde kısmi zamanlı ders veriyor. Halen Raylı Sistemler Kümelenmesi'nde küme koordinatörü ve bizobiz.net danışmanlık ve eğitim firmasında proje koordinatörüdür. Kendini “business philosopher” olarak tanımlıyor. Düzenli olarak bloglarında (http://www.duyguguncesi.net ve http://www.bizobiz.net) yazıyor. Değişik konularda yayınlanmış kitapları var. Çeşitli gazete, dergi ve bloglarda yazıları yayınlanıyor.
Bu yazı Ar-Ge, Bilgi - Enformasyon - Veri, Bilgisayar, Bilişim, Yazılım kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir