Nesnelerin Endüstriyel İnterneti: Ama Nasıl? – 4

Nesnelerin Endüstriyel İnterneti: Ama Nasıl? – 4

Yıllar boyu sınai üreticiler; farklı yöntem ve tekniklerle işletme içi operasyonların iyileştirmesi amacıyla önemli kaynaklar harcadılar. Günümüzde ise yüksek performanslı üretim işletmeleri için teslimat sonrası servis operasyonları yeni bir kazanç fırsatı olarak görünüyor. Yeni duruma uygun yapılanmış işletmeler Nesnelerin İnterneti sayesinde müşterilere satılmış ürünleri uzaktan takip etme, elde edilen verilerle ortalama arıza süresini azaltma ve teknik servis çağrılarını en aza indirme imkânına sahip oluyorlar.

Endüstriyel İnternet uzak bağlantı sayesinde servis operasyonlarının performansını iyileştirmeye imkân tanır. Diğer yandan Endüstriyel İnternet’in değer önermesi, basit anlamda bağlantılığının sağladığı yararların ötesine geçerek bu sayede yeni ürünler ve hizmetler geliştirilmesine vesile olur. İşletmenin servis yeteneklerinin giderek yükselmesi pazarda rekabetçi farklılaşmanın bir aracı olur. Endüstriyel İnternet üzerinde cihazların ve sistemlerin birbirine bağlanabilir olması; kestirimci bakım yeteneklerini, makinelerin arızalanmadan kesintisiz çalışmasını, taleplere hızlı cevap vermeyi, kazanç getiren yeni ürün ve hizmetler geliştirmeyi mümkün kılar.

Endüstriyel İnternet kapsamında yer alan bağlantılar, sınai işletmelere cihazları uzaktan izleme imkânı sunarak maliyetleri azaltma yanında tümüyle yeni kazanç sistemlerini oluşturma imkânı tanır. Endüstriyel İnternet, işletmeyi ürün satan bir örgüt olmaktan ürünün değerini (‘bir hizmet olarak ürün’) satan konuma terfi ettirir. Nesnelerin Endüstriyel İnterneti sınai ürünlerin bir abonelik hizmeti şeklinde satışına olanak sağlar. Bu tür bir iş modelinde üretici, ürünün sahipliğini muhafaza eder; ürünün satışı ‘bir hizmet olarak ürün’ yapılırken gerekli bakım, servis ve onarım işleri üretici tarafından yerine getirilir.

Bazı üreticiler ‘bir hizmet olarak ürün’ şeklinde servis sunmaya hazır olmayabilirler. Buna rağmen bu işletmeler de garanti ve servis maliyetlerini azaltmak amacıyla Endüstriyel İnternet’ten yararlanabilir. Üreticiler, cihazlara yapılan uzak bağlantı sayesinde arıza tespit ve problem giderme taleplerini daha kolay karşılayabilirler.

Endüstriyel İnternet Mimarisi
Bir sınai işletme (fabrika) sisteminin yenilenmesi (Endüstriyel İnternet eksenli olarak yeniden kurgulanması); sadece bir teknik mesele, yani bir donanım yenileme probleminin çözülmesi değildir. Günümüzde teknik çözümler hızla artıp çeşitlenmekle birlikte henüz bir ‘anlaşmaya veya uzlaşmaya’ erişememiş konular da var. Örneğin sistemler, ağlar ve arayüzler konusunda bir standartlaşmaya ulaşılabilmiş değil. Her üretici firma kendi belirlediği tanımlamalar çerçevesinde İnternet ürünleri geliştirip pazarlamayı sürdürüyor. Bu nedenle cihazların ve sistemlerin birbirine kolayca eklemlenmesinde sıkıntılar var olmaya devam ediyor.

Nesnelerin Endüstriyel İnterneti; basit olarak (akıllı cihazlar, iletişim, büyük veri, analitikler ve görselleştirme – sanallaştırma olarak listeleyebileceğimiz) 5 temel dayanak üzerinde yükselir. Bu listeye Endüstriyel İnternet konusunda bilgi ve becerilerle donanmış olması gereken çalışanları da eklemeliyiz.

Genel olarak akıllı varlıklar; sensörler, işlemciler, bellek ve iletişim yeteneği ile donatılmış makinelerden oluşur. Gene bu varlıklar sayılan donanım bileşenleri yanında makinenin ‘aklını’ oluşturan yazılımları da içerir. Akıllı makineler ürettikleri verilerin bir kısmını otonom karar ve eylemler için kendileri kullanırken diğer bölümünü de analiz edilmek üzere büyük veri depolarına iletirler.

(Devamı var)
Paylaş:

duyguguncesi hakkında

GÜRCAN BANGER, Eskişehir Maarif Koleji ve ODTÜ Elektrik Mühendisliği Bölümü mezunudur. Aynı bölümde yüksek lisans çalışması yaptı. Elektrik yüksek mühendisi. Kamuda mühendislik hizmetleri yapmanın yanında bilişim donanımı ve yazılımı, elektronik, eğitim sektörlerinde işletmeler kurdu, yönetti. Meslek odası ve sivil toplum kuruluşlarında yöneticilik yaptı. 2005’ten bu yana bazı büyük sanayi şirketleri de dâhil olmak üzere çeşitli kuruluşlarda iş kültürü, yönetim, yeniden yapılanma, kümelenme, girişimcilik, stratejik planlama gibi konularda kurumsal danışman, iş ve işletme danışmanı ve eğitmen olarak hizmet sunuyor. Üniversitelerde kısmi zamanlı ders veriyor. Halen Raylı Sistemler Kümelenmesi'nde küme koordinatörü ve bizobiz.net danışmanlık ve eğitim firmasında proje koordinatörüdür. Kendini “business philosopher” olarak tanımlıyor. Düzenli olarak bloglarında (http://www.duyguguncesi.net ve http://www.bizobiz.net) yazıyor. Değişik konularda yayınlanmış kitapları var. Çeşitli gazete, dergi ve bloglarda yazıları yayınlanıyor.
Bu yazı Değişim, İnternet, Sanayi - Endüstri, Teknoloji kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir