Nesnelerin Endüstriyel İnterneti: Ama Nasıl? – 2

Nesnelerin Endüstriyel İnterneti: Ama Nasıl? – 2

Gürcan Banger

Günümüzde bilimsel ve teknolojik düzey, Nesnelerin Endüstriyel İnterneti’ni (Endüstriyel İnterneti) gerçekleştirmek için gerekli imkânları sağlıyor. İhtiyaç duyulabilecek bilişim, iletişim, İnternet teknolojileri erişilebilir çerçevede yer alıyor ve teknik gerçekleştirme için bazı yeni gelişmeleri beklemek için hiçbir neden yok. Ağ ve İnternet konusundaki deneyim, önemli başarı örnekleri içeriyor; bu da gerek duyulacak mimarilerin zaten var olduğunu doğruluyor. Nesnelerinin İnterneti’nin gerçekleşmesi için eski sistemlerle yenilerin eklemlenmesini sağlayacak ürün ve teknikler pazarda miktar ve çeşitlilik olarak pazarda giderek çoğalıyor. Bu imkânların varlığına rağmen Endüstriyel İnternet’in neden daha hızlı yaygınlaşmadığı karşımızda ciddi bir soru olarak duruyor. Buna verebileceğimiz cevap, işletme yöneticilerinin pazarda var olan imkânlar konusundaki bilgi ve deneyim eksikliği ile yeni teknolojilerin sanayiyi nasıl dönüştüreceği konusundaki vizyon zafiyeti olabilir.

Endüstri 4.0 ve Nesnelerin İnterneti konusunda –abartı ve yanılsama da içeren– görüş ve tartışmalar büyük bir hızla yaygınlık kazanıyor. Buna karşılık ilgili sektörlerde oluşacak finansal göstergelerin kısa sürede çok büyük tutarlara baliğ olacağını söylemek de kehanet sayılmaz. Bu konuda öngörü de içeren araştırmalar akıllı sensörler, akıllı makineler, Büyük Veri sistemleri, analitik araçlar, görselleştirme, sanal ve artırılmış gerçeklik uygulamaları alanlarında ekonomik büyüme motorlarının oluşacağını ifade ediyor.

İnternetin arama motorlarını kullanarak arama yaptığınızda yakın, orta ve uzak erimli gelecekle ilgili çok sayıda öngörüye ulaşmak mümkün oluyor. Ancak Nesnelerin İnterneti konusundaki tahminler büyük şirketlerin yaptıkları yatırımlara dayalı olarak gerçekleştiğinden daha sağlam bir zemine oturuyor. Siemens, IBM, Cisco, GE vb. gibi şirketler farklı isimlerle andıkları vizyonlara bağlı olarak yeni çözümler üretmek üzere ciddi hazırlıklar içindeler. Sektörel dağılıma baktığımızda Endüstriyel İnternet konusunda güncel ve vizyoner çalışmalar yapanlar arasında donanım, yazılım, otomasyon, mekatronik, sensör vb. gibi renkli bir yayılım görüyoruz. Bunların tümünün hedeflerinde süreçlerin iyileştirilmesi, planlama dışı duruşların azaltılması, pazarın taleplerine hızlı ve çevik cevaplar verilmesi, inovatif ürün ve hizmetler geliştirilmesi, enerji maliyetlerinin düşürülmesi gibi konular yer alıyor.

Yen teknolojik gelişmelerin uygulamaları sadece sanayi sektör ve işletmelerine yansımayacak. Akıllı kent, akıllı ev vb. gibi sistemler çerçevesinde vatandaşlar da bu gelişmelerin kullanıcıları olacaklar. Diğer yandan sanayi işletmeleri yeni teknolojik gelişmelerden bir yandan kendi süreçlerinde yararlanacaklar, diğer yandan kendi üretimleri olan ve bu teknolojileri içeren ürünleri nihai müşterilerine sunacaklar. Dolayısıyla yeni gelişmeler sanayi firmaları için böylesine iki yönlü anlam taşıyor.

Nesnelerin Endüstriyel İnterneti (Endüstriyel İnternet); sensörler, cihazlar, makineler, varlıklar ve ürünler gibi akıllı fiziksel ‘şeylerin’ birbirlerine, İnternet servislerine ve çeşitli uygulamalara bağlantılandığı büyük sistemdir. Endüstriyel İnternet mimarisi mobil ve akıllı cihazlar, kablolu ve kablosuz ağlar, bulut bilişim, büyük veri, analitikler ile görselleştirme araçları gibi mevcut ve gelişmekte olan teknolojilerden yararlanarak kurulur. Hiç kuşkusuz; böyle karmaşık ve çok unsurlu bir sistemin tasarlanıp kurulması özel yetenek, beceri, uzmanlık ve birikimler gerektirecek. Diğer yandan siber güvenliğin nasıl sağlanacağı, teknolojilerle ilgili standartlar ve sertifikasyonların oluşturulması, fikri mülkiyete ilişkin yeni sorunların nasıl çözüleceği gibi bazı sorular hâlâ cevaplanmayı bekliyor.

(Devamı var)
Paylaş:

duyguguncesi hakkında

GÜRCAN BANGER, Eskişehir Maarif Koleji ve ODTÜ Elektrik Mühendisliği Bölümü mezunudur. Aynı bölümde yüksek lisans çalışması yaptı. Elektrik yüksek mühendisi. Kamuda mühendislik hizmetleri yapmanın yanında bilişim donanımı ve yazılımı, elektronik, eğitim sektörlerinde işletmeler kurdu, yönetti. Meslek odası ve sivil toplum kuruluşlarında yöneticilik yaptı. 2005’ten bu yana bazı büyük sanayi şirketleri de dâhil olmak üzere çeşitli kuruluşlarda iş kültürü, yönetim, yeniden yapılanma, kümelenme, girişimcilik, stratejik planlama gibi konularda kurumsal danışman, iş ve işletme danışmanı ve eğitmen olarak hizmet sunuyor. Üniversitelerde kısmi zamanlı ders veriyor. Halen Raylı Sistemler Kümelenmesi'nde küme koordinatörü ve bizobiz.net danışmanlık ve eğitim firmasında proje koordinatörüdür. Kendini “business philosopher” olarak tanımlıyor. Düzenli olarak bloglarında (http://www.duyguguncesi.net ve http://www.bizobiz.net) yazıyor. Değişik konularda yayınlanmış kitapları var. Çeşitli gazete, dergi ve bloglarda yazıları yayınlanıyor.
Bu yazı Değişim, İnternet, Sanayi - Endüstri, Teknoloji kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir