Endüstri 4.0 ve Yeni İş Gücü İhtiyacı – 5
Gürcan Banger
Artırılmış gerçeklik; gerçek dünyadaki bilgilerin bir cihaz aracılığıyla elde edilen görüntü ve verilerle bir araya getirilerek bir amaç için zenginleştirilmesidir. Artırılmış gerçeklik; gerçek dünyadaki çevrenin ve içindekilerin bilgisayar tarafından üretilen ses, görüntü, grafik ve GPS verileriyle zenginleştirilerek meydana getirilen canlı, doğrudan veya dolaylı fiziksel görünümüdür. Sanal gerçeklikte fiziksel dünya yerine tasarlanıp canlandırılmış, sanal bir dünya vardır.
Artırılmış gerçeklik temelli sistemler bir depodan parçaların seçilmesi, mobil cihazlar üzerinden bakım-onarım talimatları gönderilmesi, çalışanların oryantasyon veya yeni konularda eğitimi gibi bir dizi hizmetin yerine getirilmesine destek sağlar. Bu tür sistemler henüz yetenekleri ölçüsünde yaygınlaşmış değil. Gelecekte çalışanlara gerçek zamanlı enformasyon sağlaması, karar verme süreçlerinin ve iş yapma biçimlerinin iyileştirmesi açılarından işletme alanlarında artırılmış gerçekliğin kullanımının çok daha yaygın olacağı anlaşılıyor. Bakım-onarım çalışanları bir fiziksel sistemin problemlerini gidermeye çalışırken, onarımın nasıl yapılacağı veya bir parçanın nasıl değiştirileceği gibi ihtiyaç duydukları enformasyonu artırılmış gerçeklik uygulamaları ile alabilirler. Bu enformasyon, dijital gözlük gibi giyilebilir teknoloji ürünleri kullanılarak elde edilecektir.
Yukarıda değinildiği gibi; artırılmış gerçekliğin işletmede yeni kullanım alanlarından birisi sanal eğitim olacak. Bu konuda artırılmış gerçeklikle yaratılmış sanal fabrika platformları ile oluşturulmuş eğitim modüllerini pazara sunan geliştiricilerin sayısı artıyor. Bu tür sanal dünyalarda operatörler makinelerle iletişim kurmakta bilişim yöntem, teknik ve araçlarının kolaylıklarından yararlanacak. Böylece sistemlerin, cihazların, makinelerin parametrelerini değiştirebilir, operasyonel verileri ile bakım talimatlarını elde edebilirler.
Endüstri 4.0’ın bir başka dayanağı 3 boyutlu yazıcılar tarafından gerçekleştirilen katmanlı (eklemeli) üretim teknolojisidir. 3 boyutlu baskı teknolojisinin kullanımı farklı sektörlerde prototiplerin veya tekil ürünlerin imalatına yönelik olarak yaygınlaşmaya devam ediyor. Önümüzdeki dönemde küçük partili ürünlerin imalatına yönelik olarak daha yaygın biçimde kullanılacak. Yüksek performanslı, desantralize katmanlı üretim sistemleri stok yetersizliği ve ürün taşıma problemlerinin azalmasını sağlayacak.
Gelecek Nereye Doğru?
Endüstri 4.0 konusunda tam bilgisizlik halinde olmaktan bu büyük sistemin işletmeye uygulanmasını planlamayı deneyenlere kadar çok geniş bir çeşitlilik var. Geniş ve derin ürün portföyüne sahip olan işletmeler daha yüksek esneklik ve verimlilik kazanımlarına sahip olmak üzere Endüstri 4.0’ın üstünlüklerinden yarar sağlayabilirler. Bu konuda ilk akla gelenler arasında otomotiv, gıda, ilaç ve elektronik şirketlerini sayabiliriz.
Endüstri 4.0 bağlamındaki yeni teknolojilerin işletmelerde yaygınlaşması ile yüksek nitelikli iş gücüne olan talep artacak. Dolayısıyla eğitim-öğretim sistemlerinin yeni teknolojiye uygun olarak yeniden yapılanması gerekecek. Sonuç olarak yeni teknolojilere eklemlenmiş yeniden eğitilmiş veya yeni kalifiye iş gücünün daha yüksek etkinlik ve verimliliğe ulaşacağını öngörebiliriz. Mevcut sanayiler açısından baktığımızda yeni teknolojilerin giderek daha fazla oranda iş gücünün yerini alacağı gibi bir izlenim edinmekle birlikte yeni iş modellerinin gelişmesi ile çalışanlar için yepyeni alanlar açacaktır. Endüstri 4.0’a teknolojinin ve insan emeğinin daha güvenli, işbirlikçi çalışmasının önünü açacağı şeklinde bakmak uygun olur.