Duygusal Potansiyelimizi Değerlendirmek
Gürcan Banger
Bir doğal manzaradan etkileniriz. Felaket görüntüleri karşısında üzülürüz. Dışarının soğuğundan sıcak bir mekâna geçtiğimiz bir rahatlama hissederiz. Duyularımız zihnimizin ve bedenimizin öncelikli işaret kaynaklarıdır. Dikkatimizi çekecek bir olay veya durum oluştuğunda bunu duygular olarak ifade ederiz. Bu gerçek karşısında oluşturacağımız ‘ezber’, negatif duyguları daha kaynağında iken yakalamayı başarmaktır. Ardından kendimizi olumlu yönde motive edecek enerjiyi üretebilmemiz gerekir. Eğer özellikle negatif duygularımızı denetleyebilirsek, bu beceri herhangi bir problem karşısında daha akılcı davranmamızı sağlayacaktır.
Acılı Duygular Karşısında
… negatif duyguları rafine edip biriktirmenin faydası yok.
Negatif bir duygunun sizi yakalamak üzere olduğunu hissettiğinizde onun (bu durumun, negatif duygunun ve sizi sürükleme niyetinin) bir ‘fotoğrafını’ çekin, daha fazla ilerlemesine engel olun. Bu ‘fotoğraf’, oluşan durumunu daha sonra analiz edilmesi amacıyla yararlı olacaktır. Böyle bir ‘sanal fotoğraf’ çekmenin en kolay yolu birkaç sözcük veya cümle halinde olayı ya da durumu (yazılı veya sesli olarak) not almaktır. Olay veya durum negatif bile olsa; size potansiyelinizi, enerjinizi ve problem çözme becerinizi kullanma imkânı verdiğini, analiz sonucunda sizin için hem iyi bir ders oluşacağını hem de bir olumlu iyileştirme sağlayacağınızı görün.
Kişisel gelişim konusundaki literatürün genelde teorik ve sözel düzeyde kaldığı kanaatindeyim. Bu konuda güzel ve değerli kaynakları okuyor veya görsel olarak izliyoruz, ama sonuçta nasıl bir uygulama demeti ile pratik yapacağımız yeterince açıklık kazanmıyor. Örneğin yukarıda değindiğim ‘olumsuz duygunun sanal fotoğrafının çekilmesi’ sadece söz olarak uygulamanın nasıl olacağı konusunda yeterli ipucu vermiyor. Kişisel gelişim konusunda başarılı olmak isteyen bir kişi bu önerilerin nasıl uygulanacağı konusunda alıştırmalar da yapmak isteyecektir.
Eğer herhangi bir negatif duygu anının fotoğrafını çekmek istersek, bunun en kolay yollarından birisi, her zaman el altında bulundurulabilecek küçük bir günlük (defter) kullanmaktır. Eğer yazarak çalışılacaksa ve el altında bulunabilen bir bilgisayar ya da eşdeğeri varsa notlar bu ortama da alınabilir. Günümüz teknolojisi sesli (hatta görüntülü) kayıt konusunda da pek çok imkân sunuyor, uygun mekânsal şartların varlığında böyle bir yol da denenebilir.
Duygusal potansiyelimizi olumlu değerlendirmek konusunda birkaç ipucu ile devam edelim. Bir yazar, şair veya görsel sanatçı için içsel nitelikli duygular yaratıcılık açısından vazgeçilmezdir. Diğer yandan mutlu bir ekonomik ve sosyal yaşam için ise dikkatimizi içsel duygulardan dış dünyanın gerçekliğini çevirmek ve odaklamak yararlı sonuçlar verir. Bir diğer geliştirici faaliyet ise bedensel (fiziksel) egzersiz yapmayı alışkanlık haline getirmektir. Egzersizi sürdürülebilir kıldığımızda bunun iç dünyamızdaki olumlu etkilerini de hissetmeye başlayacağız. Dinleme konusunda dikkatli ve özenli, bizi olumlu yönde motive edip etkileyecek bir kişi ile konuşmak sorunların açığa çıkarılması, bir ‘ayna etkisi’ yaratılması ve çözümlere daha kolay ulaşılması açısından yararlıdır.
Kısaca söylersek; negatif duyguları rafine edip biriktirmenin faydası yok. Olumsuz enerjiyi boşaltmak için basit yollar bulmak ve en kısa yoldan çözüme gitmek olumlu yaşamı ve mutluluğu kolaylaştırıcı etkiler yapar.