Sürdürülebilir Turizm

Sürdürülebilir Turizm

Sürdürülebilir Turizm

Gürcan Banger

Facebook’ta paylaş
Twitter’da paylaş
Duygu Güncesi
Facebook’ta izle
Twitter’da izle

Geçtiğimiz hafta (13 Eylül 2012 Perşembe günü) TÜSİAD, İstanbul’da yaptığı bir seminerle “Sürdürülebilir Turizm” raporunu tanıttı. Türkiye’nin önemli iş dünyası mensuplarının örgütü olan TÜSİAD’ın konunun uzmanları tarafından hazırlanan bu türden raporlarının kalitesini kabul etmemek mümkün değil. Turizm sektöründen katma değer almak isteyen her kişinin, kuruluşun ve kentin (katılımlı etkinliklerle oluşturulan) bu rapordan alması gereken dersler ve çıkarması gereken sonuçlar var. Ana eksenlerinden birisinin turizm olacağı “2013 Kültür Başkenti Eskişehir” süreci de, hiç kuşkusuz kendi plan ve programlarını yaparken bu rapordan yaklaşımlar içermelidir.

Büyüyen Turizm Sektörü

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, raporda yer alan bazı bilgileri de aktardığı sunum konuşmasında sektörün küresel, ulusal ve bölgesel ekonomiler açısından değerine işaret ediyor: “Dünya Turizm ve Seyahat Konseyi verilerine göre, sektörün ileri – geri bağlantıları ile birlikte 2012 küresel GSYH’nın yüzde 9,1’ini oluşturduğu ve yaklaşık 260 milyon kişiye istihdam yarattığı tahmin edilmektedir. … Önümüzdeki on yıllık süreç sonunda bu rakamın 10 trilyon dolar seviyesine yükselerek küresel GSYH’nın yüzde 10’una ulaşacağı ve toplamda 356 milyon kişiye istihdam yaratacağı öngörülmektedir.”

Ekonomisine katkı yapmak isteyen her kentin verilen bu manzaradan çıkarması gereken sonuçlar olmalıdır. Diğer yandan söz konusu pastadan büyük payı alan ülke ve bölgelere baktığımızda, bu amaca yönelik planlı çalışmaların öne çıktığını göreceğiz. Özellikle kentsel ekonomiler her türlü yönetsel mekanizmalarıyla birlikte ve özel girişimin etkili katılımıyla turizm ekonomisinden aldıkları payı artırma çabası içindeler.

Sürdürülebilir Turizm

Sürdürülebilirlik

TÜSİAD Raporunun sonuçlar ve önerilerle ilgili bölümlerinin incelenmesi, turizm gelirlerinden beklentisi olan kentsel ekonomilere bazı gerçekleri işaret ediyor. Burada sıkı bir şekilde vurgulanan ilk unsur sürdürülebilirlik olgusudur.

Kentsel turizm açısından sürdürülebilirliği çok boyutlu olarak yorumlayabiliriz. Örneğin kentsel gelişimin ve iyileşmenin sürdürülebilir kılınması bunlardan bir tanesidir. Çöküntü bölgelerinin oluşmaması, sağlık şartlarının iyileşmesi, kentsel gelirin yükselmesi, fırsat eşitliği çerçevesinde adil bölüşümü, kentin olanaklarından sosyal adalet ilkeleri çerçevesinde yararlanma, kentsel yoksulluk ile mücadele etme gibi konulardan söz edebiliriz.

Sürdürülebilirliğin bir diğer açılımı ise kentsel turizmin günlük olmaktan kurtarılıp daha uzun süreli hale getirilmesidir. Bu durum, kendi kendine oluşmaz. Turistin kentte kalıcılığını artırmak için konaklama ve yeme-içme mekânlarından turistik ve kültürel etkinliklerin takvimli + periyodik programlanmasına kadar pek çok zorunluluğun gerçekleştirilmesi gerekir. Bu anlamda kentteki tün sosyal ve kültürel aktörlerin koordine olması gerekir.

Sürdürülebilirliği sağlayacak olan bir diğer çalışma ise turistik faaliyet, ürün ve hizmetlerin kalıcılığı, sürekliliği ve sürdürülebilirliği temin edecek biçimde çeşitlendirilmesidir. Bir kent, o ana kadar “sağ kalabilmiş” birkaç anıt vb ile yetinemez. Fiziksel mekânlardan sosyal ve kültürel etkinliklere kadar zengin çeşitlilik yaratılması gerekir. Buna bağlı olarak turizm pazarlama iletişiminin de geliştirilmesi ve oluşturulacak programların uygulanması ile başarı için gereken zemin oluşturulabilir.

Kentsel turizm, havadan katma değer sağlanacak bir alan değildir. Diğer sanayi ve ticaret sektörlerinde olduğu gibi ciddiyetle planlanması ve tasarlanması gerekir.

Paylaş:

duyguguncesi hakkında

GÜRCAN BANGER, Eskişehir Maarif Koleji ve ODTÜ Elektrik Mühendisliği Bölümü mezunudur. Aynı bölümde yüksek lisans çalışması yaptı. Elektrik yüksek mühendisi. Kamuda mühendislik hizmetleri yapmanın yanında bilişim donanımı ve yazılımı, elektronik, eğitim sektörlerinde işletmeler kurdu, yönetti. Meslek odası ve sivil toplum kuruluşlarında yöneticilik yaptı. 2005’ten bu yana bazı büyük sanayi şirketleri de dâhil olmak üzere çeşitli kuruluşlarda iş kültürü, yönetim, yeniden yapılanma, kümelenme, girişimcilik, stratejik planlama, Endüstri 4.0 gibi konularda kurumsal danışman, iş ve işletme danışmanı ve eğitmen olarak hizmet sunuyor. Üniversitelerde kısmi zamanlı ders veriyor. Halen Raylı Sistemler Kümelenmesi'nde küme koordinatörü ve bizobiz.net danışmanlık ve eğitim firmasında proje koordinatörüdür. Kendini “business philosopher” olarak tanımlıyor. Düzenli olarak bloglarında (http://www.duyguguncesi.net ve http://www.bizobiz.net) yazıyor. Değişik konularda yayınlanmış kitapları var. Çeşitli gazete, dergi ve bloglarda yazıları yayınlanıyor.
Bu yazı Ekonomi, Eskişehir, Kent, Kent ve Kentleşme, Turizm kategorisine gönderilmiş ve , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir